ERR

Eften Capitali juht Viljar Arakas ütles arvamusfestivalil, et tänasel päeval on Balti turul tegutseval ettevõtjal pragmaatilisem maksta Lätis 15% ettevõtte tulumaksu kui Eestis 20% dividendidelt.

Praxise korraldatud debatil “Kuidas riigi tulu kasvatada” tõi Arakas välja, et iga ettevõtte eesmärk on ühel hetkel maksta omanikutulu ning seetõttu valitakse võimalus ning riik, kus see kõige soodsam on. Investeeritud kasumi maksuvabastus töötab täna tema äri vastu.

“Lätis ja Leedus on see paljukirutud tulumaks. Me maksame seal ära 15% Läti või Leedu riigile. Dividendide pealt ei maksa me enam ühtegi protsenti juurde,” selgitas Arakas.

“Teisisõnu, me maksame seal kasumi pealt maksu ära, toome dividendina raha Eestisse. Maksame Eestis selle oma omanikele nii välja, et Eesti riik ei saa sealt mitte ühtegi senti juurde,” lisas ettevõtja.

Seega Lätis on ettevõtja jaoks efektiivne tulumaksumäär väljamakstud dividendina 15%, mitte 20%, mis see oleks Eestis.
“Meie äris, mida peaks 0-tulumaks reinvesteeritult kasumilt toitma, seda eesmärki ei täida, kui su eesmärk on teenida omanikutulu,” seletas Arakas. “Valik on see, kas maksad tulumaksu 20% või 15%. Eestlasena teeb kurvaks see, et me maksame seda naaberriigi riigikassase.”

Olari Taal: maksusüsteem on vedel

Ettevõtja Olari Taal rõhutas, et jumala kiituseks ei tehta ühtegi äri, äri tehakse ainult raha teenimiseks.

“Mulle ei meeldi see, et oleme seisus, kus maksustame kulu, mitte tulu. Meil on kõrged tööjõumaksud, mis töötavad vastu innovatsioonile,” kritiseeris Taal.

Taal lisas, et talle ei meeldi Eesti vabariigis ka see, et meil on nii väikses riigis 74 000 käibemaksukohustuslast. “Ei meeldi see, et ei maksustata vara ning see, et meie maksusüsteem on vedel. Liiga palju on võimalusi,” sõnas Taal.

Arakas: kinnisvara võiks maksustada

Viljar Arakas tuletas meelde ka majandustõde, et kõige kiiremini liigub maailmas kapital, järgmisena liiguvad töökohad.

Mis üldse ei liigu, on kinnisvara, millega tegelen mina. “See kõlab minu suust rumalalt, aga täiesti õigustatud on küsimus, kas Eestis oleks vaja kinnisvaramaksu.”

“Kinnisvara on asi, mida riigist ära ei viida, seda paratamatult maksustatakse, eriti ärikinnisvara. Siit ei peaks välja lugema, et kinnisvara peaks hooga maksustama asuma, kuid kui üks tululiik on debatist maas, siis see ei ole ka päris õige,” sõnas Arakas.

Debatil peatuti ka teemal, kas sektoripõhised maksusoodustused oleks vajalikud. Arakase hinnangul on see libe tee, kuid pigem võiks rääkida sotsiaalmaksu lae kehtestamisest.

See, et kõigil ettevõtjatel alandatakse sotsiaalmaksumäära 1% võrra, ta mõistlikuks ei pea.

“Selle kulu riigieelarve kulu on sisuliselt sama suur kui kolmekordse sotsiaalmaksu lae kulu. Kui minul oleks valida, siis selgelt valiks sotsiaalmaksu lae kehtestamise. See protsendine äralõikamine on midagi, mida keegi ei tunne,” ütles ta.

Artikkel ja video ERR veebilehel.