“Kui maksustada töökohtade tegemist peaaegu 75 protsendiga, siis ma ei imesta, et nii paljud ettevõtjad üritavad maksude maksmist vältida. Tegelikult on kaks valikut: kas sa kolid oma ettevõtte Eestist minema või ei maksa makse,” rääkis Pillesaar.

Pillesaar ütles, et palkab praegu rohkem inimesi väljastpoolt Eestit kui siit, sest see on majanduslikult kasulikum. “Isegi Ukrainas on kergem tööjõudu palgata kui Eestis,” teatas ettevõtja. “Meil on töökohtade tegemine ülikallis, töö tegemine on kallis. Aga kui maksustad töö tegemist, siis sa saadki vähe ja kehva tööd.”

Praxise korraldatud debatil “Kuidas riigi tulu kasvatada” tõi aga Eften Capitali juht Viljar Arakas välja, et iga ettevõtte eesmärk on ühel hetkel maksta omanikutulu ning seetõttu valitakse võimalus ning riik, kus see kõige soodsam on. “Tänasel päeval on Balti turul tegutseval ettevõtjal pragmaatilisem maksta Lätis 15% ettevõtte tulumaksu kui Eestis 20% dividendidelt. Investeeritud kasumi maksuvabastus töötab täna tema äri vastu,” vahendas ERR Arakat.

“Teisisõnu, me maksame seal kasumi pealt maksu ära, toome dividendina raha Eestisse. Maksame Eestis selle oma omanikele nii välja, et Eesti riik ei saa sealt mitte ühtegi senti juurde,” lisas ettevõtja.

Artikkel Ärileht.ee veebilehel.