15. septembril kell 17:30 on kõik oodatud osalema Külli Taro modereeritud avalikule arutelule “Isejuhtivate autode mõju haldusreformile ja avalikele teenustele“, mis toimub Tallinna Arhitektuuri Biennaali (TAB) raames hubases TAB-Klubi õhkkonnas Kultuurikatlas (Põhja pst 27a).

Avalike teenuste korraldamisel on üks keskseid küsimusi, kas viia tarbija pakkuja juurde või vastupidi, liigutada tarbija teenuse pakkujale võimalikult lähedale. Kas näiteks arstid viia kord kuus kohalikesse tervisekeskustesse vastuvõtte tegema või eeldada, et patsiendid sõidavad arsti juurde suurematesse keskustesse? Kas tuua kool lapsele võimalikult lähedale või sõidutada laps igapäevaselt linna kooli? Kas luua eritingimused maaapteekide tegevuseks või toetada netiapteeke ja ravimite kohaletoimetamise teenust? Transpordivõimalused, inimeste ja asjade liikuvus seavad tingimused pea kõigile avalikele teenustele.

Eestis tõusetuvad need küsimused just eriti teravalt tänu väikesele rahvaarvule ja suhteliselt suurele territooriumile. Sellest tulenevalt on paljudes valdkondades spetsialistide vähesus, ka „tarbijate“ ja „klientide“ vähesus ühes konkreetses geograafilises punktis. Ja kuidas üldse elu korraldada riigis, kus pealinn on selgelt üks üleriigiline tõmbekeskus ning ülejäänud elanikkond on ruumis hajutatud väga ebaühtlaselt. Nende väljakutsetega tegeletakse nii riigi valdkonnapoliitikate kujundamisel kui ka loomulikult regionaalpoliitikas ning haldusreformis.

Jätkuna TABi sümpoosionil tõstatatud teemadele keskendutakse arutelus küsimustele: Kuidas uued tehnoloogiad võiks Eestis muuta avalike teenuste pakkumist? Kui Eestist saaks katselabor uute tehnoloogiate rakendamiseks, siis mida me võiksime katsetada?

Moderaator: Külli Taro, Eesti Koostöö Kogu
Arutelu külalised: Siim Sikkut (Riigikantselei), Toomas Haidak (Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium), Kalle Killar (Sotsiaalministeerium), Ülar Mark (arhitekt, Allianss) ja Marten Kaevats (TAB peakuraator).

Ühine sündmusega Facebook kaudu.
Vaata sündmust ka TAB kodulehel.

TAB-Klubi programm on tasuta.