Piirideta maailma lapsed: millised nad on ja kelle omad?

Eesti Vabariigi sajandat sünnipäeva tähistavad ka lapsed ja noored, kelle jaoks on Eesti riigi ja omariikluse mõiste oluliselt erinev nende vanemate ja vanavanemate omast. Muu hulgas on täiesti erinev laste võimalus maailmas ringi liikuda ning mujal maailmas toimuvast osa saada. Sageli toidavad sellised inimesed kartust, Eesti kaotab peamiselt väljarände tulemusel paljud meie andekatest lastest. Arutelul jäi kõige olulisemana kõlama mõte, et Eesti riik peab harjuma sellega, et paljud lapsed veedavad suurema või väiksema osa oma ajast mujal ning olema muutunud olukorras enesekindlam. Siis tahetakse ka Eestisse tagasi tulla.

Eesti Vabariik 100 laval toimunud arutelus osales Kaja Kallas, Nele Eichhorn, Aune Valk ja Helle Kullerkupp, vestlust suunasid inimarengu aruande peatoimetaja Tiit Tammaru ja kaastoimetaja Kristina Kallas. Vaata EV100 lava kõikidest arutlejatest ja kuulajatest fotosid ning loe arutelude kokkuvõtet

Rändekriis?! Rahu, ainult rahu

Euroopasse on viimastel aastatel saabunud maailma kriisikolletest rohkem inimesi kui kunagi varem. Arutelus otsiti vastuseid küsimustele, kas meil on rändekriis või ei ole ning millised mured meid rändeküsimustega seoses kammitsevad. Leiti, et Eesti ajalugu annab põhjust muret tunda, sest viimase poolteise sajandi vältel on just ränne mõjutanud rahvastiku arengut kõige enam. Eestist on massiliselt nii lahkutud kui siia on paljud saabunud. Arutelul jäi kõige olulisemana kõlama mõte, et me peame rändekriisis olema ettevaatlikud ja rahulikud ning suhtuma sellesse nii, nagu me soovime, et teised suhtuksid olukorda siis, kui Eesti ja Eesti elanikud vajavad abi.

Arvamusfestivali teisel päeval (13. augustil) Rändealal toimunud arutelu “Rändekriis?! Rahu, ainult rahu” vedas Marju Lauristin, osalesid Mari-Liis Jakobson, Tiit Tammaru, Raivo Vare, Eero Janson.