Vikerraadio sarja “Eesti lugu” võrdlevad diasporaa-uurijad ja värske Eesti inimarengu aruande “Eesti rändeajastul” autorid Keiu Telve Tartust ja Kaja Kumer-Haukanõmm Bernist kolme eestlaste suuremat väljarände lainet: kuidas on kogukonnad moodustunud, kuidas ennast koos hoidnud, missugune on olnud side Eestiga?

Keiu Telve: “Me ei peaks tegema vahet, et on Eesti siin ja on Eesti seal, väliskogukonnad on lihtsalt Eesti laiendus avatud maailma.”

Maailma välja rännanud eestlaste hulk tõusis esimese väljarände laine tulemusena 1917. aastal üle 200 000. Eestlaste hulk vahetult Teise maailmasõja järgsel ajal oli suures maailmas taas umbes 200 000 inimest. Mõni aasta tagasi hinnati võõrsil elavate eestlaste hulka ja jälle saadi arvuks 200 000.

Mis ühendab erinevatel aegadel lahkunud eestlasi ja mille poolest eri aegadel tekkinud kogukonnad erinevad, sellest ongi saade.