Sotsiaalkomisjon kuulas täna huvigruppide arvamusi seoses eakuse rahvakogu kollektiivse pöördumisega luua hoolduskindlustus, mille eesmärk on leevendada omaste hooldajate ülekoormust.

Sotsiaalkomisjoni esimees Helmen Kütt märkis, et omastehooldusega seotud probleem on väga terav. “Omaste hoolekanne on sageli pereliikmete õlul, kuna perekonnaseadus paneb kohustuse ja koormuse just lastele ja lastelastele,” märkis Kütt. “Pereliikmete tööst loobumine ja hooldajaiks hakkamine pole aga ei riigi ega inimeste jaoks parim lahendus.”

Ettepaneku autor doktor Kai Saks ütles idee tagamaid selgitades, et paljudel pole hooldushaigla jaoks raha, mistõttu käiakse ühest õendushaiglast teise. Need patsiendid saaksid hakkama hooldekodus, kuid kasutavad õendusabi teenust, sest ei saa hooldekodu endale lubada. Lahendusena näeb Saks hoolduskindlustuse loomist.

Ettepanek on luua ühisest allikast rahastatud hoolduse süsteem, mis annaks võimaluse valida kõige sobivamad teenused ja vältida kallite tervishoiuteenuste mittesihipärast ja madala tulemusega kasutamist. Teenuste saamine ja nende eest tasumine sõltuks objektiivselt hinnatud vajadustest. Nii ei diskrimineeritaks neid, kellel on ülekaalus hooldusteenuste või pikaajalise õendusabi vajadus, ega ka abivajajaid, kellel on olemas pereliikmed.

Hoolduskindlustuse loomine on üks uue eakuse rahvakogule esitatud 80 ideest, mis esitati kevadel selle nimel, et tuleviku eakapõlv oleks tegusam, töökam ja õnnelikum. Esitatud ideedest 26 ettepanekut olid sellised, mida eksperdid hindasid Eestis teostatavaks ning mis läbisid ideede esitajate, ekspertide ja huviliste osalusel teemaseminaride hääletuse.

Istungist võtsid osa Sotsiaalministeeriumi, Eesti Koostöö Kogu, Eesti Gerontoloogia ja Geriaatria Assotsiatsiooni, Hoolduskoormuse vähendamise rakkerühma, Kindlustusseltside Liidu, MTÜ Eesti Omastehoolduse, Rahandusministeeriumi, Haigekassa ja Eesti Sotsiaaltöö Assotsiatsiooni (ESTA) esindajad.

Hoolduskindlustuse loomise ideed on plaanis edasi arutada koos rahanduskomisjoni ja rahvastikukriisi lahendamise probleemkomisjoniga.