Juunis ilmunud Eesti inimarengu aruanne “Eesti rändeajastul” sai Selge Sõnum 2017 tunnustuse tarbeteksti kategoorias. See on tõestus sellest, et aruande vorm ja keel on varasematest muutunud hoovatavamaks. Tulemuse taga on kollektiivne pingutus autorkonna poolt eesotsas peatoimetaja Tiit Tammaruga ning andekate (veebi)kujundajate Stuudio-Stuudiost ja Platvormist.

Allpool ametlik pressiteade.


Selgunud on selle aasta selge sõnumi auhinna võitjad

Pressiteade 13.10.2017

2017 aasta selge sõnumi auhinna saavad Juhani Püttsepa raamat “Mina olen enda oma”, Tervise Arengu Instituudi tegelik toidupüramiid, Eesti ELi Nõukogu eesistumise videod ning Päästeameti tegevus. Võistluse patroon õiguskantsler Ülle Madise annab võitjatele auhinnad üle 13. oktoobril, rahvusvahelisel selge keele päeval õiguskantsleri majas toimuval galal.

Ülle Madise sõnul on selge väljendumine raske, sest eeldab asjadest sisulist arusaamist, oma sõnade eest vastutuse võtmist ja pingutust. Teabe saajasse peaks suhtuma austusega ning ütlema peenutseva keerutamiseta otse, kes, kus ja mida peab tegema.

Parima selge sõnumiga tarbeteksti auhinna pälvib Juhani Püttsepa raamat “Mina olen enda oma”. Lastekaitse Liidu välja antud raamat räägib lastega nende enda keeles sellest, kuidas saab keerulisi ja ebamugavaid olukordi koos vanematega lahendada.

Tarbeteksti kategoorias märkis žürii ära tõlk Ülle Leisi arvamusartiklid Postimehes ja diplomaat Matti Maasika ajaveebi “Gondori kroonika”.

Parima selge sõnumiga tarbepildi auhind antakse Tervise Arengu Instituudi tegelikule toidupüramiidile. Rahvastiku toitumise uuringu põhjal koostatud toitumispüramiidil on selgelt näha, mida me võrreldes toitumissoovitustega tegelikult sööme.

Tarbepildi kategoorias märgiti ära Urmas Nemvaltsi karikatuurid Postimehes ja kaart Eesti autonoomia sündimise kohta Peterburis.

Parim selge sõnumiga tarbetekst koos tarbepildiga on Eesti ELi Nõukogu eesistumise videod. Selge graafikaga konkreetsed ja asjalikud videod muudavad keerulise eesistumise teema arusaadavaks, annavad teavet eesistumisega seotud liikluspiirangute kohta jms.

Kategoorias tarbetekst koos tarbepildiga leidsid äramärkimist Eesti inimarengu aruanne 2016/2017 “Eesti rändeajastul”, Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuse teenuseid tutvustavad skeemid, ETV saatesari “Meie Eestid”, OSKA tööjõu- ja oskuste tuleviku-uuringute lühiaruanded ning Tartu Ülikooli e-kursus “Õiguse alused”.

2017 aasta selge sõnumi edendaja on Päästeamet, kes on aastaid teinud sisukaid ja aktiivseid ühiskondlikke teavituskampaaniaid, mis on läinud aina täpsemaks, selgemaks ja hoolivamaks.

Edendaja kategoorias märgiti ära SEB Pank, ETV2 vestlussaade “Plekktrumm” ja ERRi raadioajakirjanik Kaja Kärner.

2017 aasta selge sõnumi auhinna võistlustöid hindas Eesti Keele Instituudi, Euroopa Komisjoni Eesti Esinduse, Eesti Keeletoimetajate Liidu, Eesti Kujundusgraafikute Liidu ja E-riigi Akadeemia esindajatest koosnev žürii.

selge sõnumi veebileht
selge sõnumi FB

Katrin Hallik, Katrin.Hallik@eki.ee, tel 5347 2327
Katre Kasemets, Katre.Kasemets@eki.ee, tel 5562 905