Riik tahab pensionisüsteemi muuta nii, et tulevikus oleks pensioniiga seotud prognoositava elueaga, lisaks muudetakse süsteeemi paindlikumaks ja pension seotakse taas staažiga. Ootamatut poleemikat tekitab aga teise sambasse sissemaksete taasavamine inimestele sünniaastaga 1970-1982. Isamaa ja Res Puclica Liidu esimehe Helir-Valdor Seederi hinnangul tuleks maksed teise sambasse üldse ära lõpetada.

Et tulevik tulevastele pensionäridele raha jagumise osas paistab tume, on sotsiaalministeerium pikalt välja töötanud eelnõu, kuidas pensionisüsteemi reformida, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Ees ootavad neli peamist muutust. Esmalt, 2021. aastast peaks olema süsteem paindlikum, mis tähendab, et inimene ise saab valida millal ja kui palju talle pensioni makstakse. Teiseks, muudetakse perioodil 2021 kuni 2037 pensioni arvutamise valemit sedasi, et olulisemaks muutub staaž ja varem teenitud palga suurus ei ole enam oluline.

Lisaks seotakse pensioniiga oodatava elueaga ja sünniaastaga 1970-1982 inimesed saavad soovi korral taas liituda teise sambaga.

“Kuna elanikkond vananeb ja inimesed elavad kauem ning lapsi sünnib vähem, siis me oleme selles situatsioonis, et lihtsalt iga pensionäri kohta ei ole meil piisavalt töötegijaid, kelle maksust seda pensioni maksta,” rääkis sotsiaalkaitseminister Kaia Iva (IRL).

Reform saadeti teisipäeval kooskõlastusringile. Eesti Koostöö Kogu on üks sotsiaalpartneritest, kes on pensionireformi aruteludel osalenud. Kogu programmijuht Liisi Uder ütles, et praegune muutus puudutab ligi 40 aastat. See on tema hinnangul mõistlik tulevikuvaade.

“Need muudatused, mida planeeritakse, tõstavad oluliselt ühiskonna solidaarsust. Edaspidi on kõik inimesed, kõik põlvkonnad pensionil 18 aastat, see tähendab seda, et n-ö see aeg, millal pensionil ollakse, jaotub kõikide pensionisaajate vahel võrdselt,” selgitas Uder.

Iva erakonnakaaslane, partei esimees Helir-Valdor Seeder kirjutas aga neljapäevases Postimehes, et maksed pensioni teise sambasse ehk kogumispensionisse tuleks hoopis peatada.

“Aktuaalsele kaamerale” ütles Seeder, et ta ei pea muutmist silmas praeguse reformi puhul, vaid tulevikus, kuid pankade selline usaldamine ei ole õige.

“Ei ole mõistlik tegeleda enesepettusega, et inimesed on asendatavad fondidega ja sellega, et on olemas niivõrd kindlad finantssüsteemid, et paigutame täna raha pankadesse ja 50-60-70 aasta pärast saame panka kasvama pandud raha arvelt väärikalt pensioni,” selgitas Seeder.

Peaminister Jüri Ratas (KE) ütles, et valitsusel on selles osas konkreetne plaan olemas. “Ma arvan, et ta soovis filosofeerida selles valdkonnas ja sellel teemal. Aga valitsusel on siin selge ja väga konkreetne plaan olemas,” ütles ta.

“Praegusel hetkel ma julgen küll väita, et me peame praeguse süsteemiga edasi minema. Kui tuleb häid teisi lahendusi, siis neid kaalutakse,” märkis Seeder.