Tegusa sügise tuules on paslik teha taas kokkuvõte, mis on pärast kevadet rahvaalgatus.ee platvormil aset leidnud. 

Suve lõpul avanes Rahvaalgatusveebis kodanikele võimalus kaasa rääkida ka kohaliku elu küsimustes, esitades kohalikule omavalitsusele vähemalt 1% hääleõiguslike kodanike allkirjade kokkusaamisel ettepanekuid. Selle aja vältel on kohalikul tasandil algatatud ja saadetud allkirju koguma kaks algatust, millest mõlema puhul on allkirjad kokku saadud ning üks neist on esitatud ka kohalikule omavalitsusele menetlemiseks. 

Riigikogu suunal on avaldatud 10 ja allkirju koguma saadetud 9 algatust. Erinevatele algatustele on kevade lõpust tänaseni antud ligi 14 400 allkirja. 

Pärast maikuu keskpaika on Riigikogu lauale jõudnud viis kollektiivset pöördumist, mis on tuhande allkirja lävendi ületanud. Pöördumiste teemade seas on loomade õigused, põlevkiviõlitehase ehitusluba, kõrghariduse ja teadus-arendustegevuse rahastus, välistudengite ja -töötajate õigused ning maapõueseadus. Hetkel on Riigikogul käsil kuue kollektiivse pöördumise menetlemine. 

Riigikogus on maikuu keskpaigast alates lõpetatud menetlus kaheksa kollektiivse pöördumise osas, nende hulgas karusloomafarmide keelustamine, kriisiaegsed seadusemuudatused, 5G tehnoloogia, koolikogukonna õigused, mahetoodete käibemaksumäär, Kohtla-Järve õhukvaliteet, Mart Helme ministri positsioon ning Eesti teaduse rahastamine

Rahvaalgatusveeb pakub kodanikele mugavat digiplatvormi, et teha ettepanekuid ja algatada muudatusi nii kohalikul kui ka riiklikul tasandil. 

Vaata, kas leiad algatuse, millele oma toetusallkiri anda?