Hea avaliku ruumi teemaline rändnäitus „Kodukoha kompass“ jõuab 14. oktoobril kell 17 oma lõppjaama Viljandisse.

Koostöös kogukonnaühendus Loov Viljandi ja Viljandi Linnaraamatukoguga käivituvad ka näitusega kaasnev loengusari ning kogukonda kaasavad avaliku ruumi teemalised vestlusõhtud.

SA Eesti Koostöö Kogu poolt kureeritav näitus avab linnaruumi ja inimeste heaolu vahelisi seoseid ning ärgitab kohalikke neil teemadel kaasa rääkima. Idee lähtub eelmisel suvel ilmunud Eesti inimarengu aruandest 2019/2020Linnastunud ühiskonna ruumilised valikud“. Näitusel olevale kompass-kettale kogutav kohalike hinnang näitab otsustajatele, millega on Viljandi inimesed oma kodukohas rahul ning milles nähakse veel arenguruumi.

Meie eesmärk on kogukondi inspireerida, anda inimestele teadmisi heast avalikust ruumist ja selle mõjust meie igapäevaelule. Põhiline, et tekiks elukeskkonna-teemaline edasiviiv kohalik arutelu ja dialoog. Mul on väga hea meel, et meie näitus on soodustanud Viljandis uut koostööd kogukonnaühenduse ja raamatukogu vahel. Raamatukogud on osa heast avalikust ruumist ja suurepärased neutraalsed paigad, kus kohalikku elu ja kogukonda puudutav dialoog võiks toimuda.  Näituse kuraator, Eesti Koostöö Kogu juht Kairi Tilga.

Näituse Viljandi poole partner on kogukonnaalgatus Loov Viljandi, kes käivitab näitusega seonduvate loengute- ja vestluste sarja. Loov Viljandis on kokku saanud seltskond viljandlasi, kes tegutsevad eri elualadel, aga kel kõigil on ühine soov kõnetada kaaslinlasi ning tekitada arutelusid linnaplaneerimise ja elukeskkonna parendamise ja väärtustamise teemadel. Loov Viljandi on oma pea aastase tegevuse jooksul  sisustanud ruumihuviliste viljandlaste päevi linnaruumikursuste, filmiprogrammi, hüpiknäituste ning linnaruumituuridega. Sügisel korraldatakse koostöös Eesti Arhitektuurikeskusega Linnafoorumi, kus vaadatakse Viljandi järveäärse ala tulevikku.

Avaloeng, kus Vabaühenduste Liidu juht Kai Klandorf räägib teemal „Kuidas sina saad otsuseid mõjutada?“, toimub 14. oktoobril kell 17 kohe pärast näituse avamist. Loengule järgneb vestlusring-valimisstuudio, kus osalevad kohaliku omavalitsuse valimiste eel Viljandi linna kandidaadid.

Loov Viljandi eestvedaja Heldi Ruiso sõnul kutsuti Viljandisse rääkima tuntud eestkõnelejad teemadel, mis on Viljandi linnas viimastel aegadel eriliselt esile tõusnud.

Kaasame kohe keskustellu ka Viljandi enda valdkonna teadjad. Nii saabki neljal õhtul koos huvitavate inimeste ja linnarahvaga praktiliste arutelude teel teada, kuidas linnakodanik saab kaasa rääkida ja teha koostööd kodukoha elu edendamiseks. Toome vestlusringi Viljandile omase teema nagu kultuuripärand, kuidas see võimestab linna atraktiivsust. Puutumata ei jää hea avaliku ruumi  võime toetada inimeste heaolu ja piirkonna majanduslikku käekäiku.  Loov Viljandi eestvedaja Heldi Ruiso. 

Näitus, loengud ja vestlused  on tasuta ja need toimuvad Viljandi raamatukogu Ameerika Teabepunktis teisel korrusel, 2. saalis.

Sündmustesarjal saab silma peal hoida Loov Viljandi Facebooki lehe vahendusel.

Näitus jääb Viljandisse kuni 20. novembrini 2021

LOENGUSARI:

14.10.2021 KAI KLANDORF “Kuidas sina saad otsuseid mõjutada?”

02.11.2021 HELEN SOOVÄLI-SEPPING “Linna, avalik ruum ja tervis”

9.11.2021 TEELE PEHK “Kuidas kogukonnas arutelusid pidada?”

16.11.2021 NELE DRESEN “Mis kasu on väikelinnas kultuuripärandist?”

**

Kodukoha kompassi“ näitus on rännanud üle aasta läbi Eesti väikelinnade, peatudes Paides, Rakveres, Narvas, Põlvas, Võrus, Raplas, Kuressaares, Kärdlas, Valgas ja Viljandis.

Näituse kuraator on Kairi Tilga

Autoriteks urbanistid Teele Pehk ja Elo Kiivet.

Näitust toetavad Eesti Kultuuriministeerium ja Kultuurkapital.