7.-9. juunil 2022 saab raamatukogude aasta raames Eesti Koostöö Kogu poolt märtsikuus algatud raamatukoguhoidjate koolitusprogramm “Kohalike dialoog kohalikus raamatukogus” kena kulminatsiooni dialooginädala näol.  Arutelud kohalikele kogukondadele olulistel teemadel toimuvad 12 raamatukogus üle Eesti. Sündmuse eesmärk on tugevdada raamatukogude rolli kogukonnakeskustena. Projekt „Kohalike dialoog kohalikus raamatukogus” toimub raamatukogude aasta, SA Eesti Koostöö Kogu, Kultuuriministeeriumi ja Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing (ERÜ) koostöös.

Raamatukogude aasta projektijuhi Liina Valdre sõnul on raamatukogud muutumas üle Eesti järjest enam kogukonnakeskusteks. „Eestis on üle 800 raamatukogu, kusjuures paljudes kohtades ongi see kogukonnale üks vähestest ühistest kohtumispaikadest. Dialooginädalaga toetamegi raamatukogutöötajaid oskustega, mis aitavad kogukonna hoidmisele ja arendamisele kaasa,” selgitas Valdre.

„Esimesed 12 raamatukogutöötajat on läbinud raamatukogude aastal esmakordselt ellukutsutud koolituse ning omandanud kohalike vestluste käivitamise ja hea aruteluruumi loomise põhitõed,” sõnas Eesti Koostöö Kogu juhataja Kairi Tilga. „Dialooginädalal arutatakse näiteks selle üle, kuidas olla kriisideks paremini valmis, kuidas luua paremat linna, milline on parim noorte raamatukogu ja milliseid vestlusi üldse kogukonnad vajavad. Nende vestluste eesmärk pole leida kiiresti lahendus, vaid tuua inimesed kokku üksteist märkama ja kuulama,” lisas Tilga.

Raamatukogude aasta ja projekt „Kohalike dialoog kohalikus raamatukogus” aitab tugevdada raamatukogude rolli olla igas suuremas ja väiksemas kogukonnas just see koht, mis toob inimesed kokku maailma asju arutama.

Dialooginädala programmi kuuluvad järgmised arutelud:

 • 7. juuni kell 16 Tartu Linnaraamatukogu dialoog „Maailma parim noorteraamatukogu!“
 • 7. juuni kell 17.30 Tallinna Keskraamatukogu dialoog „How do you experience everyday living in Tallinn?“
 • 7. juuni kell 18 Raasiku valla raamatukogu dialoog „Millest on täna oluline vestelda meie kogukondades?“
 • 8. juuni kell 16.30 Põhja- Pärnumaa raamatukogu dialoog „Kuidas saab koostöös raamatukoguga luua paremat kogukonda oma inimestele?“
 • 8. juuni kell 18 Toila Vallaraamatukogu dialoog „Raamatu(kogu)kond”
 • 9. juuni kell 13 Lääne Maakonna Keskraamatukogu dialoog „Kuidas teha raamatukogu noortele atraktiivseks?“
 • 9. juuni kell 14 korraldavad Rahvusraamatukogus Soome Instituut, Eesti Koostöö Kogu ja Raamatukogude aasta dialoogi “Dialoogid demokraatia kaitseks”
 • 9. juuni kell 16 Kärdla Linnaraamatukogu dialoog „Kuidas me oleme kriisideks valmis?“
 • 9. juuni kell 17 Viljandi Linnaraamatukogu dialoog „Laste- ja noortesõbralik linn Viljandi?“
 • 9. juuni kell 17.15 Valga Keskraamatukogu dialoog „Kust ma tegelikult tean, mis minu koduvallas toimub?“
 • 9. juuni kell 17.30 Jõhvi Keskraamatukogu dialoog „Kuidas disainida Jõhvi linna?”
 • 9. juuni kell 18 Kehtna raamatukogu ja Türi raamatukogu dialoog „Kuidas luua Türi linnast maailma parim elukeskkond?“