Kodukoha kompassil on nüüdsest olemas e-käsiraamat, mis koondab kokku ja teeb kättesaadavaks läbi kümne väikelinna rännanud Eesti Koostöö Kogu samanimelise rändnäituse sisumaterjalid ja kohalike tagasiside saamiseks kasutatud kompass-ketta paigahindamise metoodika. Lisaks on koostöös Elava Tänavaga käsiraamatusse saanud ka esmakordsed linnaruumi rikastamise ja arendamise näidislood Eestist.

„Kodukoha kompass“ oli läbi kümne Eesti maakonna keskuse rännanud näitus, mis avas linnaruumi ja inimeste heaolu vahelisi seoseid ning kutsus kohalikke kompass-ketta toel mõtlema, millega ollakse oma linnas rahul ja milles nähakse veel arenguruumi.

“Rännutuuri ajal saime palju tagasisidet, et see materjal on väga väärtuslik ja võiks olla kättesaadav ka pärast näituse lõppu. Lisaks tutvustasime kümnele linnale ka väga lihtsat metoodikat, kuidas inimeste tagasisidet avalikule ruumile küsida. Oleme kõik need materjalid nüüd teinud avalikuks ja loodame, et need leiavad head rakendust nii ametnike kui aktiivsete kodanike poolt, “ rääkis Eesti Koostöö Kogu juht Kairi Tilga.

Käsiraamatus on koostöös MTÜ Elav Tänav valminud 12 inspireerivat linnaruumi elavdamise näidet ja kogemuslugu. Need lood ilmestavad, kuidas igaüks saab meie igapäevast ruumi oma käe järgi paremaks sättida ning enda ja naabrite vajadusi nähtavamaks muuta.

Kirjeldatud tegevused on erisuguse keerukusega – mõni on väga lihtne ega vaja praktiliselt mingit ettevalmistust – võta tool ja istu tänavale. Teised aga vajavad põhjalikumat läbimõtlemist ja kooskõlastamist mitme osapoolega. “Tegevused on ka selles mõttes erinevad, et osa neist on suunatud lihtsalt mõnusale olemisele või avalikule ruumile suurema tähelepanu suunamisele, aga kirjeldatud on ka tööriistu dialoogi ja arutelu loomiseks kohalike elanike ja omavalitsusega,” lisas Tilga.

“Linnaruumi elavdamise puhul on omavaheline koostöö teistega ülimalt oluline väärtus, seega oleme õnnelikud, et saime ühes Eesti Koostöö Koguga koondada juhendraamatusse 12 eriilmelist linnaruumi kodustamise nippi, millest saab igaüks endale inspiratsiooni ammutada. Loodame väga, et see e-käsiraamat loob platvormi, mis aitab aktiivsetel inimestel ja kogukondadel oma kodukohta mõnusamaks ja sõbralikumaks muuta,” kommenteeris Elava Tänava tegevjuht Eliisa Puudersell.

E-käsiraamat on leitav siit: https://inimareng.ee/kodukohakompass.html

Pilte erinevatest tehtud aktsioonidest üle Eesti: https://drive.google.com/file/d/1VIsPpTm329vj6eOnZYLw03soqz6lHYjA/view?usp=sharing