3. veebruaril 2023 tutvustas Eesti Koostöö Kogu ekspert Karl-Hendrik Pallo esmakordselt koolidele mõeldud demokraatia töövihikut koolidemokraatia inspiratsioonipäeval. Digiharjutustega töövihik on uudne õpikeskkond, kus noored saavad harjutada aktiivsele kodanikule olulisi digioskusi ja saadud oskuste toel ka koolielu parandada. Osaluskogemust ja digioskusi pakkuv töövihik on rikastatud õppevideote, -loengute ja kolmes keeles juhendraamatuga.

 

Eesti Koostöö Kogu demokraatiaekspert Karl-Hendrik Pallo selgitas õppikeskkonna kasulikkust: „Demokraatia töövihik pole mitte ainult aken teadlikuma ja aktiivsema kodaniku kasvamiseks vaid soodustab ka koolitöötajate ja õpilaste omavahelist suhtlemist, avardab võimalusi õpilasi aina rohkem koolielu edendamisse kaasata. Samuti pakub  tööraamat vajalikku sisu ja ideid inimestele, kes õpetavad koolides noori panustama aktiivse kodanikuna demokraatlikult ja teadlikult ühiskondlikku ellu.”

Läbi kolme harjutuse on võimalik koolinoortel õppida osalema koolielus, õpilasesinduses või tulevikus olla valmis näiteks e-valimisteks:
Koolide kaasav eelarve: siin saab kooli esindaja üles laadida kaasava eelarvestamise ideid ning õpilased saavad nende poolt digihääletada. Õppematerjalide lehte sirvides saab igast huvilisest kaasamisekspert.
Õpilasesinduse valimine: siin saab korraldada turvalises veebikeskkonnas õpilasesinduste või klassivanema digihääletusi.
Digiallkirjastamine: sellel leheküljel saab turvaliselt proovida digiallkirja andmist nii ID-kaardi, Mobiil-ID kui ka Smart-ID kaudu ning saada teada rohkem oma digiidentiteedist.
Demokraata töövihik ehk kolme harjutusega koolinoorest aktiivseks kodanikuks avaneb siit: https://demokraatia.rahvaalgatus.ee/