Oktoobrikuus anti Rahvaalgatus.ee osalusportaalis 6355 digiallkirja, loodi 9 uut algatust, millest 7 saadeti ka allkirju koguma. Riigikokku saadeti 2 ja kohalikesse omavalitsustesse samuti 2 algatust.

Kohalikul tasandil tõstatati Saue vallas Alliku küla tanklate küsimus ja Viljandis gaasiplahvatuse järel hävinud Toome 14 maja rekonstrueerimistöödega aitamine. Riigikogu suunal andsid oktoobris tooni hoiu-laenuühistud, lehmade heaolu, telekommunikatsiooni ettevõtete kasumid ja valju muusika mängimine elamurajoonides.

Oktoobris sai Riigikogu sotsiaalkomisjonilt vastuskirja algatus “Lapsed ei tohi olla riigi kokkuhoiukoht“, kus nenditi, et teema on jõudnud poliitilise otsuseni ning otsustati mitte algatusega nõustuda. Sotsiaalkomisjon nõustus aga algatuse “Vabariigi valitsusele puudega ja vähenenud töövõimega inimeste toetuseks.” allkirjastanutega. „Vabariigi Valitsus otsustas suurendada haruldaste haiguste ehk harvikhaiguste ravi kättesaadavust, eraldades selleks riigieelarvest järgneva nelja aasta jooksul igal aastal 5 miljonit eurot (kokku 20 miljonit eurot).” Muuhulgas lubati ka ravikindlustuse seadust muuta, et lapsehoolduspuhkuselt tööle naasvale vanemale hüvitada haigus- ja hoolduspäevi vanema varasema sissetuleku, mitte töötasu miinimummäära alusel.

Euroopa Liidu tasandil saadeti 9.oktoobril uus algatus „Suure jõukuse maksustamine õiglase sotsiaalse ja ökoloogilise ülemineku jaoks“ allkirju koguma. Kümnenda eduka Euroopa kodanikualgatuse meeskond sai 12. oktoobril Euroopa Parlamendile oma algatust „Karusnahavaba Euroopa“ tutvustada. Euroopa kodanikualgatusel algas gümnaasiumitele suunatud videokonkurss ImagineEU, mille auhinnaks on 21.-23. märtsil toimuv tasuta reis Brüsselisse. Euroopa kodanikualgatuse uudised on eesti keelde masintõlgitavalt leitavad igakuises uudiskirjas: https://bit.ly/3ssG9kc