„10. aastat kollektiivsete pöördumiste õigust” sündmuse sõnavõttudelt 10. aprillil 2024 Riigikogu konverentsisaalis jäi kõlama, et kümne aastaga on kollektiivsed pöördumised saanud meie demokraatia püsiosaks, täites väga olulist rolli just valimiste vahelisel ajal. Lisaks on Rahvaalgatus.ee omamoodi riigielu kroonika ja andmebaas, sest läbi kümnendi tehtud algatused peegeldavad konkreetsete aastate teemasid ja meelsust. Rahvaalgatuste mõju ja õppetunnid viimasel kümnendil pakkusid ainest ka rahvusvahelisel veebiseminaril Open Gov Week`il

Eesti Koostöö Kogu ja DD Demokraatiakeskuse ühisseminaril “Demokraatlikud uuendused Eestis ja Soomes: rahvaalgatused ja rahvakogudotsiti ja leiti kokkupuutepunkte, kuidas rahvakogude ja rahvaalgatuste koosmõjust kasvatada jõulisemat osalusdemokraatia maastikku kahes Põhja-Euroopa riigis ja kaugemalgi. Ühisseminaril võeti kokku viimase kümnendi õppetunnid, rahvaalgatuste ja -kogude arengud Eestis ja Soomes, praegused väljakutsed ning  tulevikuvisioonid. Arutelus rõhutati üksmeelselt vajadust kodanike osaluse pideva arendamise järele, et edendada tugevat demokraatlikku maastikku Põhja-Euroopas.

Vaata täispikka salvestust ja ära jäta kasutamata võimalust õppida demokraatliku innovatsiooni pioneeridelt. Arutelus osalesid Onni Pekonen (Sitra), Maarja-Leena Saar (Eesti Koostöö Kogu), Teele Pehk (DD Demokraatiakeskus). Arutelujuht oli Bart Cosijn (Eesti Dialoogiakadeemia). Videosalvestuse avaneb siit: https://www.youtube.com/watch?v=wTDSFw2CWIE&t=2719s