Eesti Koostöö Kogu ja Korruptsioonivaba Eesti poolt eestveetav pilootprojekt “Koolinoored kaasavama kohaliku omavalitsuse eest” kutsub Tartu üldhariduskoole osalema koolidemokraatia projektis, mis viib noorte ideed lähemale kohaliku omavalitsuse otsustajateni.

“Hakkame koostöös Tartu linnaga lõimima pea neli aastat toimunud koolide kaasava eelarve programmi kohaliku omavalitsuse kaasava eelarvega. Ehk kuidas lisaks koolielu parandamise ideedele tekiks õpilastel võimalus osaleda ka oma kodukoha arendamises,” selgitas Eesti Koostöö Kogu ekspert Karl-Hendrik Pallo.

Pallo sõnul kinnitavad mitmete Euroopa riikide kogemused (sealhulgas näiteks Portugal), et hästi toetatud ja üles ehitatud kaasava eelarve protsessi abil on võimalik noori laiemalt kaasata ning neid tuua juba koolipingis lähemale osalusdemokraatia ökosüsteemile. Koolide kaasava eelarve programmi raames tehtud mõju-uuring näitab selgelt kaasamise aktiveerivat mõju õpilastele. “Uuringu kohaselt kasvas koolielus aktiivselt osalevate õpilaste arv 15% võrra. Lisaks tõusis 19% võrra õpilaste arv, kelle arvates võiks õpilasi alati või tihti kooli jaoks oluliste otsuste tegemisse kaasata. See on hea näide sellest, kuidas noori ei saa kuidagi pidada passiivseteks pealtvaatajateks igapäevaelu ja tuleviku kujundamises,” lisas Karl-Hendrik Pallo.

Koostöös Tartu linna ja noortevolikoguga soovime kaasata esmakordselt toimuvasse projekti “Koolinoored kaasavama kohaliku omavalitsuse eest” kuni viis Tartu linna kooli ning vähemalt 540 õpilast, eeskätt on oodatud õpilased 9-12. klassist. Tartu linna üldhariduskoolid, kes väärtustavad noortedemokraatiat ja kaasamist, oodatakse endast märku andma hiljemalt 30. septembriks 2024 e-maili teel  karl-hendrik.pallo@kogu.ee

Projekt on rahastatud Euroopa Liidu poolt. Avaldatud seisukohad ja arvamused on ainult autori(te) omad ega pruugi kajastada Euroopa Liidu või Euroopa Hariduse ja Kultuuri Rakendusameti (EACEA) seisukohti ja arvamusi. Euroopa Liit ega EACEA nende eest ei vastuta. Projekti toetab Erasmus+ ja Euroopa Solidaarsuskorpuse agentuur Erasmus+ programmist. Euroopanoored.eu.

Eesti Koostöö Kogu koos Korruptsioonivaba Eestiga on 2020. aastast organiseerinud koolide kaasavat eelarvet. Selle eesmärk on, et õpilased saaksid demokraatlikult oma koolielu parendamises kaasa lüüa ja  suurendada õpilaste teadlikkust demokraatlikest otsustusprotsessidest https://demokraatia.rahvaalgatus.ee/eelarve.