Aleksander Krjukov, ERR

Eesti Koostöö Kogu esimees Olari Koppel näeks, et täna alustanud erakonnapoliitika aruteluportaal rahvakogu.kogu.ee võiks jätkata ka pärast seda, kui kogutud ettepanekud kevadel riigikokku on jõudnud.

“Kui kogu protsess osutub edukaks ja avalikkus aktsepteerib seda kui ühte võimalikku asjade ajamise viisi ning ka riigikogu leiab, et seadusi saab muuta nii nagu neid ettepanekuid on tehtud, siis minu meelest on rahvakogu kui demokraatia instrument ennast tõestanud ja põhimõtteliselt on see kasutatav ka teiste teemade ja valdkondade arutamiseks,” ütles Koppel ERR-i uudisteportaalile.

Kui peaks aga tekkima mingi takistus ja kui selgub, et rahvakogu ikkagi ei toimi – näiteks, kui parlament teatab, et ettepanekud olid kehvad ja neid oli vähe ning neid ei võeta menetlusse, siis ei ole mõtet hakata teist korda sama metoodikaga proovima.

“See ühisloome meetod loodi selleks, et kutsuda ühiskonnas esile muutus ja muutusena on defineeritud see, et muudetakse seadusi. Kui see eesmärk jääb saavutamata, siis võib konkreetse katse sel viisil seadusi muuta ja riigikogule partnerlust pakkuda lugeda nurjunuks,” lausus Koppel. Selline variant on siiski tema hinnangul vähetõenäoline.

Koppel ütles, et on tänase portaali käivitumisega rahul, sest huvi on olnud juba väga suur.”Tundub, et vähemalt käivitumine on olnud edukas. Minu sisetunne, et sissekanded kujunevad asjalikuks, argumenteerituks ja et suhteliselt vähe on sellist lahmimist, on osutunud tõeks,” sõnas Koppel.

Hirm, et analüüsitoimkond võiks ettepanekuid kuidagi poliitiliselt kallutatult vormida, on Koppeli kinnitusel alusetu. “Praegune ettepanekute tegemine on avalik, lisaks on ka analüüsitoimkonna vahekokkuvõtted avalikud. Mingit poliitilist kallutatust siin ei ole.”

Täna kella 16.00 seisuga oli portaalis rahvakogu.kogu.ee tehtud 120 ettepanekut.

Artikkel ERR veebilehel.