ERR

Sotsiaaldemokraat Kajar Lember ütles, et kui poliitikud ekspertide ja rahva tehtavaid sisulisi ettepanekuid kuulda ei võta, siis hakatakse nõudma vormi muutusi.

Kajar Lember ütles ETV saates “Foorum” poliitika avatusest kõneldes, et demokraatia ja arrogants ei peaks olema omavahel seotud asjad.

“Me peaks kuulama väga selgelt eksperte, kaasama neid demokraatiasse. Kui need eksperdid tahavad olla ka poliitikas kaasatud, me peaksime olema nende jaoks ka avatud. Aga see ongi kaasamine – kui nad saavad ühtepidi riigikogu komisjonides läbi kaasatuse, kaasalöömise tegelikult reaalselt nägemuse, kuidas komisjoni töö käib, sealt tekib ka kindlasti inimesi, kes tahavad poliiitikasse sügavamalt sisse tulla. Ma arvan, et seda ei peaks välistama,” selgitas ta.

Lember märkis, et ühiskonna areng on protsess ja kui erakondadel oli 20 aastat tagasi teatud põhjustel vaja kinnisemaks minna, siis täna oleme arenenud sellesse kohta, kus on vaja uuesti palju lahtisemaks minna.

Keskerakonna liige Aivar Riisalu tõdes saates, et praegu käib ühiskonnas jutt pigem poliitika ja valimiste vormi muutmisest, kuid tegelikult peaks rääkima sisust. “Riigikogu valimisteni on napilt kaks aastat ehk tegelikult on täna vaja rääkida juba, ka uutel jõududel, sisust, sest inimesed ootavad sisulisi muutusi.”

Lember lisas, et vormi muutuse vajadus näiteks läbi rahvakogu ja ka mitmete meeleavalduste jõudis sinna, et eksperdid hakkasid sõna võtma ja tegid ettepanekuid, milliseid otsuseid võiks riigis teha. “Aga selle peale vastati valitsuse suunalt ülbelt ja arrogantselt. /…/ Ja sellest hakkas asi kerima. Täna on jõutud sinna, et kui muud moodi ei kuulata sisulisi ettepanekuid, siis hakatakse vormi muutma,” selgitas ta.

Artikkel ERR veebilehel.