Postimees

President Toomas Hendrik Ilves annab teisipäeva hommikul parlamendile üle rahvakogu arutelupäeval välja sõelutavad ettepanekud.

Ilves soovib esineda riigikogu teisipäevase istungi alguses kümneminutilise poliitilise avaldusega Jääkeldri protsessi ja rahvakogu teemadel. Seejuures annab ta parlamendile üle ka rahvakogu ülehomsel arutelupäeval välja sõelutavad ettepanekud.

Tallinna lauluväljakul toimuval arutelupäeval osaleb umbes 500 inimest, kes keskenduvad viiele teemale: rahva kaasatus ja osalemine poliitikakujunduses valimistevahelisel ajal, erakondade rahastamise ausus ja kontrollitavus, ühiskondliku ruumi politiseerituse vähendamine, erakondade aus ja elav konkurents ning valija hääle kaalukuse suurendamine valimistulemuste otsustamisel. Kokku kujundatakse seisukoht 18 küsimuses.

Arutelupäeval kujundatavad eelistused antakse riigikogule üle koos kõigi rahvakogu veebilehel tehtud ning seejärel süstematiseeritud ja mõjuanalüüsiga varustatud ettepanekutega.

Parlamendi põhiseaduskomisjon on juba varem teatanud, et kavatseb lisada rahvakogust laekuvad ettepanekud valmivasse eelnõusse, mis täpsustab parteide rahastamise ja järelevalve korda ning karmistab rahastamisreeglite rikkumise eest ette nähtud karistusi. Eelnõu peaks riigikogu menetlusse jõudma juba aprillis.

Artikkel Postimehe veebilehel.