Postimees, Eiki Nestor, riigikogu liige (SDE)

Värskes inimarengu aruandes võib näha väikest iroonia momenti – otsustajate «edetabeli usku» arvestades on aruannegi koostatud sellest lähtuvalt, kirjutab riigikogu liige (SDE) Eiki Nestor Postimehe arvamusportaalis.

Käesoleva aasta aruanne on mõnes mõttes teistel alustel kokku pandud. Ma tõesti ei tea, kas see oli koostajatel taotluslik, kuid enda rikutuse juures näen siin ka sellist iroonia momenti. Et kui juba otsustajad on niivõrd «edetabeli usku», siis ka aruande koostajad sellest lähtusid. Sõnumi parema kohaleviimise huvides.

Sõnum ise on aga teadlastel juba aastaid minu arusaamise järgi sama. Teha  poliitikutele ja teistele otsuste langetajatele selgeks, et me tegelikult seisame paigal.  Kakskümmend aastat tagasi tuli näiteks leida lahendus küsimusele, mida teha nõukogude sõjatööstusest siia jäänud tehasega. See oli tootnud raadiojaamu Etioopia armeele, kes ilmselt kingiks saadud vahendeid mitte kunagi ei kasutanud. Täna  elame hoopis teistsuguses  ühiskonnas, aga selgelt ajalukku jäänud mõttemallidest loobuda ei taheta. Kui me siinkohal kannapööret ei soorita, siis liigume ka kõigis nendes edetabelites allapoole.

Väärtustada tuleks eelkõige inimeste heaolu ja selle nimel töötada. Madalate palkade majanduse ja inimvara arengule võimalikult väikeste kulutuste aeg on möödas. Jäädavalt. Mida varem sellest aru saadakse, seda edukamad ka tulevikus oleme.

Artikkel Postimehe veebilehel.