Rahvaalgatus.ee lemmiklava selleaastasel Arvamusfestivalil on loomulikult osalusdemokraatia lava. Vastuseid ootavad olulised ja põnevad küsimused.

Reede, 11. august algab huvitavate aruteludega. “Kas poliitika on eksperimenteerimiseks?” algusega kell 12:00 räägitakse poliitikakujundamisse eksperimenteeriva mõtteviisi toomise üle. Kas luhtunud eksperiment on läbikukkumine? Kuidas õppetundidest kogutud tarkust edasi anda?

Kell 14:00 algavas arutelus “Kas häkatoniga saab teha eelnõu?võetakse häkatoni töömeetod luubi alla. Kas tegu on moenähtusega või on sellel meetodil ka avalikus sektoris oma roll?

Laupäeval, 12. augustil kell 12:00 on rahvaalgatus.ee projektijuht Maarja-Leena Saar arutelus “e-tarbija või e-kodanik? e-Eesti narratiivi sisustamata tähendusväli koos Aro Velmeti ja Andra Siibakuga. Kas oleme (e-)tarbijad või (e-)kodanikud? Kuidas (e-)Eesti edulugu kodanikuvaatest paistab?

Rahvaalgatus.ee kasutajate kogemuste põhjal on projektijuhil Maarja-Leena Saarel praktikuna üsna hea pilt, mida (e-)kodanikul kohe praegu vaja on ja kui õõnsalt kõlab (e-)Eesti edulugu, kui päevast päeva on vaja inimestele selgitada digiallkirja olemust. Kas meil on piisavalt igapäevaseid oskusi, et üldse (e-)kodanikuks saada? Miks on osalusplatvormide osas skepsis nii laialt levinud?

Laupäeval kell 16:00 algavas arutelus “Poliitiline eksperiment: kas kodanikuühiskonna meetodid töötavad? harutatakse kodanikuühiskonna kaasamine reaalse kogemuse näitel lahti. Kas üldse on võimalik rahumeelselt praeguse süsteemi sees rahva arvamusega päriselt arvestada? Kas näiline kaasamine ohustab demokraatiat?