Pilti tegi: Timo Korv

Rahvaalgatusveebi sünnipäeva tähistasime 6. märtsil teaduste akadeemias ööülikooli avaliku loenguga „Demokraatia muutuvad mängureeglid“ – mõtteid vahetasid Hille Hinsberg* ja Andero Uusberg**. Õhus olid vabad mõttemängud-pöörised koosolemise ja -otsustamise psühholoogiast ning osaluskultuurist meie teisenevas ühiskonnas. Rääkisime absoluutselt teadliku provokatsiooniga demokraatia mängureeglitest. Mõtetes tiirles palju küsimusi (millele vastuseid aga ei pruugi ollagi). Näiteks, kuidas saab iga inimene või kogu rahvas mõjutada seda, mida otsustatakse, kuidas otsustatakse ja mille üle otsustatakse? Miks on demokraatiamaastik muutumas? Mis on nügimine või müksamine ja kuidas seda võiks innovatsiooni või uuendusliku võttena kasutada ka kodanikualgatajad; aga miks mitte ka rahvasaadikud? Jne …

Sirbis ilmub rahvaalgatusveebi sünnipäevast ja ööülikooli loengust kontsentraat aprillikuu teises pooles.

Vaatenurk, mille Hille ja Andero Sirbis läbi valgustavad on tihedalt seotud mängu mõistega. Lubame enesele uitluse, et esindusdemokraatia on just kui pealtvaatajatega mäng – jalgpallimatš näiteks. Meie oleme publik, kellele meeldib vaadata, kuidas professionaalsed poliitikud palli taga ajavad. Muu hulgas küsime, et kui poliitik on „jalgpallur“, siis kas ta peab olema moraalne? Arvestame seejuures, et esindusdemokraatia mänguks pidamine ei tähenda mingil juhul täielikku moraalset nihilismi. Demokraatiamäng peab olema üles seatud nii, et mängijad loovad just kui kogemata (peaaegu tahtmatult) ühiskonna heaolu. Korvpallurid ja jalgpallurid loovad rõõmu, kujundavad eeskujusid noortele, propageerivad sportlikke eluviise: nad on platsil küll selleks, et võita – aga nende tegevuse kaasnähuna tekivad soovitud tagajärjed …

Täpsemalt saab lugeda Sirbist, kui lugu on ilmunud (kui kõik hästi läheb, siis 17. aprillil 2020).

* * * * *

* Hille on demokraatia ning kodanikuühiskonna poliitika ekspert.

** Andero on Tartu ülikooli afektiivse psühholoogia vanemteadur, keda huvitavad inimest liikuma panevad jõud – olgu tunded, tahe või tahtejõud.