Enne Eesti inimarengu aruande 2023 “Vaimne tervis ja heaolu” avalikku esitlust riigikogu suures saalis palusime Eesti inimarengu aruande koostamise protsessi peategelastelt Eesti Koostöö Kogu juhatajalt Kairi Tilgalt ning peatoimetajalt professor Merike Sisaskilt kirjeldada kuidas nad kaks aastat kestnud toimetamise kokku võtavad:

Kairi Tilga: “Kui kaks ja pool aastat tagasi me veel ei teadnud, kas uus inimarengu aruanne üldse sünnib, siis täna võib öelda, et valmis on saanud mahukam ja suurima autorkonnaga aruanne kui eales varem. Tõeline koosloomise meistriklass, millesse oma panuse andnud 70 teadlast ja vaimse tervise eksperti pluss kümneid partnereid ja kaasamõtlejaid. Möödunud on sadu töötunde, hulga kohtumisi ja koosolekuid, palju pühendumist ja nõudlikkust kõikide osapoolte poolt. Täna on tunne, et üks suur majakas on valmis saanud, mille valgusvihu ulatus sõltubki nüüd igast ühest meist.

Äsja trükki läinud EIA 2023 „Vaimne tervis ja heaolu“ esikaanel ilutseb mõtteis sipelgas. EIA patroon Eesti Vabariigi president Alar Karise sõnul sümboliseerib sipelga sagin meist igaühe usinat  igapäevast hoolt, et hoida korras oma kodu, oma suhted ja oma kogukond.

Sipelga olemust kasutas ka EIA peatoimetaja, Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi sotsiaaltervishoiu professor Merike Sisask oma mõtete kirjeldamiseks:   „Siin ma olen, väike sipelgas, rõõm pulbitseb hinges, et pikk protsess imelise tulemusega on lõpule jõudnud. Väike sipelgas, kellest üksi justkui ei sõltu midagi ja samal ajal sõltub igast üksikust kõik. Ise- ja koostoimimise tasakaalu saladus.“

Sotsiaalkomisjon otsustas, et värskelt valmiv inimarengu aruanne on nii oluline teema, et seda tuleks käsitleda Riigikogu täiskogu istungil olulise tähtsusega riikliku küsimusena 21. veebruaril 2023.

Eestis on inimarengu aruanne ilmunud 1995. aastast. 2006. aastast alates annab kogumikku välja SA Eesti Koostöö Kogu. Eesti inimarengu aruande (EIA) teemafookuse püstitab Eesti Koostöö Kogu nõukogu. EIA ilmub raportina iga kahe aasta tagant,  koondades Eesti tunnustatud teadlaste koostatud andmestiku ja kirjeldused Eesti sotsiaal-majandusliku arengu kohta. EIA väljaandmist rahastab Eesti Koostöö Kogu oma eelarvest.