Postimees

Postimehe veebilehel saab kolmapäeval kella 12–14.30 vaadata otseülekannet Eesti uue inimarengu aruande esitlusest, kus võtavad sõna nii president Toomas Hendrik Ilves kui aruande toimetajad, autorid ja retsensendid.

Aruanne keskendub Eesti kohale maailma kõige autoriteetsemates riikide pingeridades ning viitab selle analüüsi toel valdkondadele, millele Eestil tasuks pöörata ühiskonna edaspidise arengu huvides rohkem tähelepanu.

Aruande peatoimetaja, Tallinna Ülikooli professori Mati Heidmetsa hinnangul vajab Eesti muu hulgas värsket vaadet ja vabanemist meid kammitsevatest stampidest.

«ÜRO klassifikatsiooni kohaselt kuulume väga kõrgelt arenenud riikide hulka. Väliste piirajate mahavõtmisel on Eesti olnud silmapaistvalt tubli, nüüd tuleb toime tulla ka sisemistega. Laiem, isepäisem, terviklikum ja ausam pilk iseendale ja maailmale toovad meid loodetavasti parimate hulka mitte ainult potentsiaali, vaid ka tegeliku elukvaliteedi mõttes,» järeldab aruanne.

200-leheküljeline «Eesti inimarengu aruanne 2012/2013, Eesti maailmas» on pea aasta väldanud uurimistöö, mille autoreiks on ligi 30 Eesti teadlast, nende hulgas Marju Lauristin, Anu Toots, Mati Heidmets, Jüri Sepp, Erik Terk ja Urmas Varblane. Aruannet annab alates 2006. aastast välja sihtasutus Eesti Koostöö Kogu.

Artikkel Postimehe veebilehel.