ERR

Haridusminister Jaak Aaviksoo sõnul ei saa hariduse tulevikku määrata asutused ja ametimehed, vaid see on ühiskondlik ja rahvuslike huvide asi.

Oma sõnavõtuga esines Aaviksoo seminaril, kus arutatakse hiljuti eelnõuna valminud elukestva õppe strateegiat aastani 2020.

Ministri sõnul ollakse Eestis praegu seisus, kus riiklikku dokumenti, mis annaks hariduselu edendajatel kindlustunde ja perspektiivi, ei ole.

Nüüd ongi eesmärk selles kokku leppida. Tänase seminari ja tagasiside tulemusena valmib Aaviksoo kinnitusel dokument, mida ta asub läbi arutama poliitiliste partneritega – valitsuse ja riigikoguga.

“Haridus selles dokumendis on ühiskondlik asi, rahvuslike huvide asi, mitte ministeeriumide tegevusplaan. Haridus on inimeste endi asi. Perekonna ja kodu asi. Isa ja ema asi,” lausus ta.

“Ei ole nii, et haridus on ametimeeste ja asutuste ja poliitikute ja õpetajate, kasvatajate, professorite asi. Nende asi ka, aga eelkõige ühiskonna ja inimeste endi asi,” lisas minister.

Aaviksoo lausus, et kui vaadata PISA tulemusi, kus on ühemõtteliselt jõutud arusaamiseni, et kodu ja laiemalt sotsiaalne taust –  näiteks raamatute olemasolu kodus ja ema haridustase – on olulisemad kui kooli valik, klassi suurus ja riiklikud kulutused haridusele.

“Loodan, et see mõte sinna strateegiasse sisse jääb ja seda on võimalik sealt välja lugeda,” ütles Aaviksoo.

Uudis ERR kodulehel.