Reedel ja laupäeval toimub Paides arvult teine arvamusfestival. Eesti Koostöö Kogu kutsub osalema ja kuulama.

Arutelu korraldajatena või vestluse juhina oleme otseselt seotud kahe väitlusega:

Reede, 15.08 kell 13-30-15.00 kohaliku arengu lava: Moodne omavalitsus – kellele ja milleks?

Kas 21. sajandil peaks omavalitsus täitma sama rolli kui eelmisel või isegi üle-eelmisel sajandil? Üha väiksema tõenäosusega sünnime, elame ja sureme samas omavalitsuses. Meie sõpruskond, perekondki ning igapäevased käigud ületavad mitme omavalitsuse ja riigi piire. Inimeste suurem liikuvus on nii paratamatus kui suur eelis. Koos enneolematute tehnoloogiliste uuenduste ja elavnenud kogukonnaliikumine ja kodanikuaktiivsusega võimaldaks see tänasele kohalikule elule hoopis uue hoo sisse lükata. Kas kohalik omavalitsus peaks seejuures olema keskvalitsuse käepikendus, avalik teenuskeskus, administreerimisüksus või kohaliku iseotsustuse ja -valitsemise vorm?

Vestlevad Mikk Lõhmus (Lääne-Nigula vallavanem, Tallinna Tehnikaülikooli lektor), Ando Kiviberg (Viljandi linnapea, Viljandi Pärimusmuusika Festivali pealik) ja Sulev Valner (Haanja Vallavolikogu liige, Siseministeeriumi nõunik), Sulev Oll (Maalehe vanemtoimetaja), vestlust juhib Ülle Madise (Tartu Ülikooli professor, Vabariigi Presidendi õigusnõunik).

Reede, 15.08 kell 17.00-18.30 ettevõtluslava: Väike ja kallis riik – kas nii oli, on ja jääb?

Ettevõtjad ja riigiesindajad diskuteerivad tänase riigipidamise teemal. Kas väikest riiki on võimalik ka efektiivselt juhtida, mis on demokraatia hind? Aina kasvavad avaliku sektori kulud viivad meie riigipidamise eelarve tasakaalust välja – kas nii jääbki

Vestlusringis on Mait Palts, Eesti-Kaubandus ja Tööstuskoja peadirektor, Kaja Kallas – Euroopa parlamendi saadik, Martin Noorkõiv – Teaduse ja Kultuuri Sihtasutus Domus Dorpatensise tegevjuht ja Jaak Nigul, ettevõtja ning OÜ Tarmeko KV juhatuse liige. Arutelu juhib Külli Taro, SA Eesti Koostöö Kogu, programmijuht.