Postimees

Riigikogu esimees Eiki Nestor rääkis Presidendi Kärajate väitluspäeval, kuidas sünnivad ühiskonda suunavad otsused.

«Aeg on näidanud, et meil on erinevaid otsustusviise, nendeni on jõutud erineval moel, kuid tulemus ei pruugigi olla erinev,» selgitas Nestor. Ta ütles, et ei ole võimalustki vaadata Eestit kui valmis riiki, sest kõik muutub kogu aeg ning otsused pole ajakindlad ega jää igaveseks. Otsuseid on vaja muuta. Mitte lihtsalt sellepärast, et tehakse vigu, vaid ka seetõttu, et olud muutuvad.

Nestor tõi oma kõnes näite poliitilistest otsustest, kuidas sünnib seadus.

Näide oli ajendatud valija kõnest rahvasaadikule ning puudutas pensionireformi. Selle tulemusena valmis pooleteise kuuga seadus, mille loomeprotsessi oli kaasatud valija, valimistel mandaadi saanud poliitik, teadlane ja lõppkokkuvõttes riigikogu, kes seda teemat arutas ning otsuse langetas.

Nestor rääkis muuhulgas, et riigikogu liikmena on ta näinud kolme põhjust, miks mingid eelnõud ei kõlba vastuvõtmiseks. «90ndatel aastatel oli põhiline põhjus, et see asi on põhiseaduse vastane. Nüüd on lisandunud, et puudub mõjude analüüs. Kolmas põhjus, mis on ka hiljem tulnud, on see, et ei ole kaasatud.»

Vabariigi Presidendi Mõttekoja Kärajad keskendub teemale «Millist Eestit jõuame pidada?». Üritusele kutsutud arvamusliidrid, kes esindavad riigiasutusi, ettevõtlust ja kodanikuühiskonda, otsivad ühiselt ja eraldi vastuseid Eesti tuleviku olemuslikele küsimustele.

Kärajad said president Toomas Hendrik Ilvese algatusel alguse 2007. aasta oktoobris Pärnus.

Artikkel Postimehe veebilehel.