Eile toimus Riigikogu sügisistungjärgu avaistung. Eesti Koostöö Kogu tänas sel puhul Riigikogu saadikuid ja komisjone senise koostöö eest kollektiivsete pöördumiste käsitlemisel. Oma tervituses tõime välja ka kollektiivsete pöördumiste mõju, mis aitavad igapäevaselt hoida ja tugevdada demokraatiat.

Usaldus algab igapäevasest suhtest kodaniku ja riigi vahel. Kodanike ja kodanikuühiskonna organisatsioonide sisuline osalemine poliitikakujundamises valimistevahelisel ajal on kriisis oleva demokraatia kaitsmise ja tugevdamise üks alustala.[1] Demokraatia ees seisvate väljakutsetega tuleb tegeleda igapäevaselt, luues ja hoides usalduslikke ning kahepoolseid suhteid inimese ja demokraatlike institutsioonide vahel.

  1. Eestis on vaja alles uurida kollektiivsete pöördumiste mõju demokraatiale. Soome vastavad  uuringud näitavad, et pöördumised, millesse Parlament on põhjalikult süüvinud, asjalikult reageerinud ja mis on avalikku arutelu tekitanud, mõjuvad institutsiooni usaldusele positiivselt.[2]
  2. Rahvaalgatus.ee täidab meie ühiskonnas olulist (ja turvalist) ventiili roll ning võimaldab inimestel ka digitaalselt meelt avaldada. Lisaks näitab portaal poliitikutele kätte teemad, mis lähevad inimestele korda ja panevad neid digitaalselt koonduma.
  3. Petitsiooniõigusest on 10 aastaga saanud igapäevane viis poliitikas kaasa rääkimisel (2023 anti platvormil 314 000 digiallkirja), ent vaja on panustada algatuste kvaliteedi tõstmisse ning ka õigust edasi arendada. Nt allkirjade hulgast tulenevalt erinevate protsesside sisseviimine Parlamendis. [3]
  4. Rahvaalgatus.ee on Eesti e-demokraatia tunnustatud edulugu: OECD tunnustus 2018; The Innovation in Politics Awards 2023 nominent, Eesti parim avaandmete taaskasutaja 2023.[4]

Eelmisel istungjärgul (08.01.2024-13.06.2024) lõpetati Riigikogus menetlus 16 kollektiivse pöördumise osas, 1 jäi veel arutelu alla. Kõik eelmise istungjärgi algatused edastati Riigikogule Rahvaalgatus.ee kaudu, kokku 146 876 digiallkirja. Need jagunesid Põhiseaduskomisjoni (5), Rahanduskomisjoni (3), Sotsiaalkomisjoni (2), Keskkonnakomisjoni (2), Maaelukomisjoni (2), Euroopa Liidu asjade komisjoni (1), Kultuurikomisjoni (1) ja Majanduskomisjoni (1) vahel. Komisjonides korraldati 1 avalik istung, 4 ettepanekut edastati pädevale institutsioonile seisukoha võtmiseks, 1 ettepanek edastati Vabariigi Valitsusele, 9 ettepanekut lükati tagasi ja 1 probleem otsustati lahendada muul viisil.

LISA:
10.04.2024 Riigikogu Põhiseaduskomisjoni ja Eesti Koostöö Kogu sündmus “10 aastat kollektiivsete pöördumiste õigust. Kõnelevad Liia Hänni, Rait Maruste, Külli Taro, Maarja-Leena Saar jt
28.05.2024 Democratic innovations in Estonia and Finland: Citizens’ Initiatives and Citizens’ Assemblies. Onni Pekonen (Sitra), Maarja-Leena Saar (EKK), Teele Pehk (DD Akadeemia)

TAUSTAKS:
Eesti Koostöö Kogu on Vabariigi Presidendi mõttekoda, mis seirab ühiskonna arengut mõjutavaid teemasid (Eesti inimarengu aruanne) ning arendab kodanikuühiskonda, osalusdemokraatiat ja avatud valitsemist.

VIITED:
[1] European Commission. European Democracy Action Plan

[2] Citizens´ initiatives in Finland and Estonia. The journey so far (Sitra, 2024)

[3] 10.04.2024. Riigikogu konverentsisaalis „10 aastat kollektiivsete pöördumiste õigust“

[4] https://kogu.ee/rahvaalgatusveeb-mojuraport

Foto: Riigikogu fotoarhiiv, Erik Peinar