Priit Luts, ERR

Kommunikatsiooniekspert Ott Lumi peab tänasest tööd alustanud kodanikualgatusliku seadusloomekeskkonda nimega Rahvakogu positiivseks algatuseks, kuid näeb ohtu, et seal võib tekkida lõhe ootuste ja võimaluste vahel.

See, et poliitikaarutelu viidi internetti, on Lumi hinnangul ainuõige lahendus. “Kui räägime inimeste vajadusest kaasa rääkida, siis igal juhul on mõistlik seda kaasarääkimist korraldada internetis, mitte tänavatel,” rääkis ta intervjuus Vikerraadiole.

Kogu projekti suurim murekoht on Lumi arvates aga see, et protsessiga seotud ootusi ei aetaks liiga kõrgele. Ta tuletas meelde, et lõpuks on ikkagi otsustusõigus riigikogu käes.

“Inimesed teevad neid ettepanekuid heas usus ja oma paremate teadmiste põhjal, aga võib tekkida lõhe ootuste ja võimaluste vahel. On oluline, et seda protsessi peetakse vastutustundlikult. Kommunikeeritakse täpselt ikkagi seda, mis on selle aktsiooni resultaat,” laususu ta.

Poliitikakogemusega Lumi lisas, et tegeliku seadusemuudatuse läbiarutamine ja menetlemine võtab aega. Samuti võib ettepanekute näol tulla palju sellist, mis vajab läbi arutamist valimistel, kuid järgmised riigikogu valimised on kaugel. “Poliitikat ei tehta nagu vorsti või saia, see on natuke keerulisem lugu,” märkis ta.

Hirme ei soovinud Lumi siiski üle manada. “Võtmeküsimuseks jääb see, kuidas kaasamise protsessi läbi viiakse. Praxise näol on tegemist Eesti selle valdkonna tippudega. Seal peaks olema see pädevus ja vilumus sellist protsessi vedada.”

Artikkel ERR veebilehel.