Postimees.ee

Kui riigikogu nüüd haldusreformi eelnõu vastu ei võta, pannakse see taas neljaks, võib-olla isegi seitsmeks aastaks kalevi alla, ütles ettevõtja ja Raivo Vare, põhjendades tema, Jüri Raidla ja Jaak Leimanni pöördumise ajendit.

Vare sõnul tekkis kogemuste ja praeguste infokildude põhjal déjà vu tunne, et asi jääb jälle toppama: «Tuleb jälle permanentne valimiskampaania peale neljaks aastaks, siis enam keegi ei mõtle nende asjade peale, nii nagu varasematel kordadel on juhtunud. On vaja ju kontsentreeruda teemadele, mis tunduvad huvitavamad või aktuaalsemad ja mis peaasi, mis ei tekita kontrollimatut vastuseisu suhteliselt suures munitsipaalametnikkonnas,» ütles Vare Postimehele.

«Meil tekkis tunne, et üks hetk veel ja siis pole enam Postimehel aegagi selle teemaga tegeleda, «Toompea rahvas, otsustage haldusreform!»sest kogu aur läheb selle peale, mis üllatused jälle kuskilt tulevad.» Vare rõhutas, et omavalitsusreform kestab ju niikuinii kauem, kui plaani peaks saama nüüd käima ja suurema osa olulistest asjadest teha ära enne kohalikke valimisi.

Vare leidis, et kui nüüd aasta jooksul Toompea otsust ära ei tee, pole meil üldse mõtet arutadagi, kas see plaan on ideaalne või vähem ideaalne, sest siis pannakse see jälle neljaks, võib-olla isegi seitsmeks aastaks taas seisma.

«2014 meil juba valimiskampaania täielikult käib: valitsusvahetused ja muu selline; 2015 on riigikogu valimised, 2016 on presidendivalimised, kus kohalike munitsipaalesinduste hääl väga oluline; 2017 tulevad kohalikud valimised, enne seda ei saa midagi muuta; 2018 on EL eesistumine, välispoliitika, 100 aastat ja kõik muu; 2019 on järgmine valimiseelne periood, ei saa enam midagi muuta; 2020 on järgmised valimised ja pärast seda alles avaneb järgmine võimalus, kus praegu ei ole valimiskonjunktuurse loogika põhjal pole midagi ette näha,» vuristas Vare ette.

«Aga see teema on üleparteiline, siin skoorimise loogika ei tööta – see on põhimõtteline, riigi jaoks väga oluline teema, kõik peaksid siin panustama. Meie sõnum ongi: vennad, kakelge teistel teemadel, aga siin tehke ära!» ütles Vare.

«Mina ja väga paljud meist ei saa aru, mis vahet seal on, mis värvi on kass, las ta püüab oma hiired kinni. Iga asi ei ole punktide skoorimise koht,» leidis Vare. Ta tõdes, et ehkki kohalikud omavalitsused on parteidele loomulikult olulised, sest see on poliitiline taimelava, see on konkreetne koostöökanal paljude inimeste ja organisatsioonidega, ning ka hääled. Sellepärast ei suhtuta sellesse nii, nagu näiteks välispoliitikasse või kaitsepoliitikasse, kus põhimõttelisi asju võetakse sarnaselt ega skoorita pidevalt üksteise vastu. Siin skooritakse ja see on vale!» ütles Vare.

«Siin õnneks mingi kondikava või alge on olemas tänu Kiisleri eelnõule ja tegevusplaanile.» Ehkki ükski asi pole ideaalne ja ükski asi kunagi 100-protsendiliselt pidama ei jää, pidas Vare Kiisleri reformikavas olevat tõmbekeskuste loogikat õigeks, mille pealt saab edasi minna.

Vare ei osanud öelda, kas kolme üleskutse poliitikutele ka mõjuda võib. «Aga see oli viimane katse, kui ei mõju, siis on SOS majas. See on osa murest, sest kui seda ei ole, poleks avalikke pöördumisi kui mure väljendusi vaja!»

Vare, Raidla ja Leimann tegid tänases Postimehes avaliku pöördumise «Toompea rahvas, otsustage haldusreform!», milles kutsusid üles riigikogu võtma veel selle aasta jooksul vastu haldusreformiks vajalikud otsused, omavalitsusi aga mitte viivitama väljavalitud tõmbekeskustega liitumisega.

Vare, Raidla ja Leimanni pöördumise leiate siit

Artikkel Postimehe kodulehel