PostimeesRiigikogu liige Jaak Aaviksoo rääkis Presidendi Kärajate väitluspäeval teemal «Ratsionaalsuse võimalikkusest ühiskonna juhtimisel».
«Mõistus, rääkimata ratsionaalsest mõtlemisest, ei teeni tõde, vaid huve,» alustas Aaviksoo oma kõne. «Minu jaoks on ratsionaalsus teadvustatud tegevus, mis kasutab loogikat ja fakte tulemusteni jõudmiseks.» Seejuures on ülioluline mõelda sellele, keda või mida see ratsionaalne mõtlemine teenib.Ta tõi näiteks, et oleks sügavalt rumal arvata, et araabia terroristid või kohalikud Eesti kurikaelad oleksid erakordselt rumalad inimesed või ei käituks ratsionaalselt oma eesmärkide saavutamisel.Mida Aaviksoo veel ratsionaalsuse võimalikkusest ühiskonna juhtimisel rääkis, saab vaadata allolevast videost.

Vabariigi Presidendi Mõttekoja Kärajad keskendub teemale «Millist Eestit jõuame pidada?». Üritusele kutsutud arvamusliidrid, kes esindavad riigiasutusi, ettevõtlust ja kodanikuühiskonda, otsivad ühiselt ja eraldi vastuseid Eesti tuleviku olemuslikele küsimustele.

Kärajad said president Toomas Hendrik Ilvese algatusel alguse 2007. aasta oktoobris Pärnus.

Artikkel Postimehe veebilehel.