ERR

Paides lõppenud Arvamusfestivali arutelul “Minu tuleviku vald pärast haldusreformi” arvati muuhulgas, et riik peaks andma omavalitsustele suurema otsustusõiguse, loobuma linnriigi ülesehitamise plaanist ning soodustama maaettevõtlust. Üheks võimaluseks on müüa maapiirkondade elanikele ja ettevõtjatele odavamalt elektrit.

Ühtegi numbrit, kui palju peaks tuleviku Eestis omavalitsusi olema või kui mitme elanikuga vald on jätkusuutlik, täna välja ei öeldud, küll aga kõlas mõtteid, mida reformikava loojad võiksid arvestada, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

“Riik peaks soodustama regionaalpoliitiliselt töökohtade olemasolu, kas või riiklikul tasandil, mitte sulgema kutsekoole, hoolekandeasutusi maapiirkondades. Nii et tegelikult me vajame mitte ainult haldusreformi, vaid me vajame riigireformi ja me vajame teistsugust regionaalpoliitikat,” rääkis Tallinna abilinnapea Taavi Aas.

Viieteistkümne aasta taguse kogemusega siseminister Tarmo Loodus leidis, et Eesti on ennast surnuks valitsemas, regulatsioone on liiga palju ja iseotsustamist liiga vähe. Viljandi linna ümber tekkinud suurvalla kogemus kinnitab, et suurel on väikeste ees mitmeid eeliseid.

“Me oleme saanud endal kaadri paremaks, kompetentsemaks, me oleme saanud enda majanduse paremini käima, meie ettevõtjatega läbirääkimise taust ja võimekus on teine. Ma julgen öelda, et vallas on elu paremaks läinud ja käima läinud rohkem,” lausus Viljandi vallavalitsuse liige Loodus.

Peaministrit haldusreformi küsimustes nõustav Märt Rask ütles, et Eesti peab loobuma linnriigi ehitamisest. “Kui me ei loo meeldivat, väärikat elukeskkonda väljaspool Tallinnat ja Harjumaad, siis nendel reformidel puudub igasugune mõte.”

Raski hinnangul tuleks suuremat rõhku panna maaettevõtluse soodustamisele. “Maksusoodustusteta, ilma erinevate diferentseeritud toetussüsteemideta see ei ole võimalik,” rõhutas ta.

Küsimusele, kas see võiks olla näiteks odavam elekter Võrus ja Põlvas, vastas Rask, et teema vajab kindlasti läbitöötamist. “Aga see oleks üks kindlamaid ja selgemaid asju, mis soodustaks ettevõtluse teket just nendes piirkondades, kus tehakse elektriaktsiisi kaudu soodustusi,” sõnas ta.

Riigihalduse minister Arto Aas selgitas, et haldusreformi ekspertkomisjonis vaieldakse praegu, millistele kriteeriumidele tuleviku omavalitsus vastama peab. Valitsus langetab asjakohased otsused sügisel.

Artikkel ja video ERR veebilehel.