Aprillikuu alguses valmis ning rakendus rahvaalgatusveebi juures õpikeskkond: https://rahvaalgatus.ee/digiallkiri, kus on reaalajas võimalik digiallkirjastamist õppida ja õpetada ning turvaliselt harjutada kolme nupu – st nii ID-kaardi, mobiil-ID kui ka smart-ID – kaudu. Õpikeskkonnas on võimalik samm-sammult reaalselt läbi mängida kõik digiallkirjastamiseks vajalikud toimingud. Samas saab vaadata ka kaheminutist lühivideot, kus noor näitleja räägib lahti küsimused:

  • Mis on digimina ja millest see koosneb?
  • PIN 1 ja PIN 2?
  • Mis on digiallkirjastamine ja milleks seda kasutada saab?
  • Kus saab digiallkirjastamist turvaliselt harjutada?

Eestis on väga vähe asju, mida pole võimalik digitaalselt korda ajada. Tegelikult on siin ainult kolm valdkonda, kus on vajalik nn füüsiline asjaajamine: (1) reaalselt tuleb järele minna oma isikutunnistustele (ID-kaardile ja passile); (2) samuti ei saa digitaalselt abielluda või lahutada ning (3) kinnisvara osta või müüa. Kõik muud (ametlikud) toimingud on Eestis võimalikud digitaalselt*.

See on e-riigi mugavus ja normaalsus. Lisaks sõltumatusele ja vabadusele, mille digiasjaajamine meile annab, on üha olulisem ja möödapääsmatum nii enesekaitse- kui ka vastutusvõimekuse arendamine digimaailmas (mis tihtipeale loob anonüümse süüdimatuse illusiooni).

Digiidentiteedi kujunemine on otseselt seotud vastutuse võtmise ja hirmu maandamisega – s.o digimina tunnetamisega päriselu tasandil. Need võimekused võivad omada kriitilist rolli loomingulise ja innovaatilise ning usaldusliku noore (digi)kodaniku kujunemisel üldiselt. Samuti määravad need ära oskuse kaasaegses ühiskondlikus elus osaleda. Digimina tunnetamise harjutamiseks reaalajas loodigi digiallkirjastamise õpikeskkond: https://rahvaalgatus.ee/digiallkiri.

Õpikeskkond valmis Eesti koostöö kogu rahvaalgatusveebi eestvedamisel kaastöös kaitseliidu vabatahtlike blogiga https://www.propastop.org.

Eesti koostöö kogu ja rahvaalgatusveebi jaoks on oluline, et noored oleks aktiivselt ühiskonnaellu kaasatud, sellepärast palume ühiskonna- ja kodanikuõpetuse õpetajatelt tagasisidet. Kallid õpetajad, palun andke meile teada, kuidas teid omalt poolt aidata saaksime? Võtke meiega julgesti ühendust e-posti aadressil: info@kogu.ee. Peame aru ning mõtleme, mida koos ära teha saame!

Kirjutasime ka Õpetajate Lehte loo, kuidas õpikeskkonda ühiskonna- või kodanikuõpetuse e-tunnis kasutada. Vt siit.

* * * * *

* Anna Piperal nn TEDsummit 2019 kõnes „What a digital government looks like“; https://www.ted.com/talks/anna_piperal_what_a_digital_government_looks_like/transcript?language=en#t-821355