Eesti Koostöö Kogu avas 4. novembril kell 15 Narva Keskraamatukogus näituse „Kodukoha kompass“. Väikelinnades rändav näitus avab linnaruumi ja inimeste heaolu vahelisi seoseid ning kutsub kohalikku kogukonda väiksemate ning suuremate sekkumistega ka ise head elukeskkonda looma. Näituse avasid Kairi Tilga, Narva linna arenduse ja ökonoomika osakonna direktor Juri Saija ning Narva Keskraamatukogu direktor Maritsa Ort.

Näitus tõukub sel suvel ilmunud Eesti inimarengu aruandest 2019/2020 „Linnastunud ühiskonna ruumilised valikud“ ja uurib, mis teeb ühest ruumist (linnast, linnaosast, külast, tänavast, keskväljakust) meeldiva paiga, kus inimesed soovivad olla. Kuidas ruum, milles viibime, mõjutab meie tervist, heaolu ja õnnetunnet! Aga ka piirkonna majandust ja atraktiivsust.

Näitusega on kaasas ka praktiline kompass-ketas, mis annab kohalikele lihtsa raamistiku oma kodukoha avaliku ruumi kvaliteedi hindamiseks ja ruumiteemaliste arutelude pidamiseks. „Meie eesmärk on, et kogukondades algaksid või jätkuksid heaolu loova elukeskkonna teemalised arutelud, mõttetalgud, ruumieksperimendid, algatused. Soovime toetada teaduspõhise ruumiloome põhimõtete levimist kohalikul tasandil“, sõnas näituse kuraator, Eesti Koostöö Kogu juht Kairi Tilga.

„Loodame, et näitus aitab kohalikel märgata oma linna uue nurga alt, näha seda potentsiaali. Näitusega kutsume üles kogukonda osalema linna loomises ja oma elukeskkonna parandamises,“ lisas Tilga.

„Näitus on oodatud igasse Eesti linna ja aitab mõtestada avaliku ruumi,” sõnas arhitektuuri ja planeerimise osakonna peaarhitekt Uku Põllumaa.

Näitus rändab aastaga ümber Eesti, peatudes kaheteistkümnes väikelinna keskraamatukogus. Soovime sellise näitusekohtade valiku kaudu juhtida tähelepanu raamatukogude aina kasvavale sotsiaalsele rollile avalikus ruumis.

Näitus on peatunud juba Paides ja Rakveres. Narva jääb näitus 31. detsembrini 2020.

Näituse kuraator on Kairi Tilga, autorid Teele Pehk ja Elo Kiivet.

Näitust korraldab Eesti Koostöö Kogu ja toetab Eesti Kultuuriministeerium ning Kultuurkapital.