Eesti Koostöö Kogu avab 6. jaanuaril kell 15 Põlva Keskraamatukogus näituse „Kodukoha kompass“. Väikelinnades rändav näitus vaatab linnaruumi ja inimeste heaolu vahelisi seoseid ning kutsub kohalikku kogukonda väiksemate ja suuremate sekkumistega ise looma head elukeskkonda.

Põlva vallavanem Georg Pelisaar ja abivallavanem Jaanika Usin kompass-ketast kasutamas

Näitus tõukub sel suvel ilmunud Eesti inimarengu aruandest 2019/2020 „Linnastunud ühiskonna ruumilised valikud“ ja uurib, mis teeb ühest ruumist (linnast, linnaosast, külast, tänavast, keskväljakust) meeldiva paiga, kus inimesed soovivad olla. Kuidas ruum, milles viibime, mõjutab meie tervist, heaolu ja õnnetunnet aga ka piirkonna seltsielu, majandust ja atraktiivsust.

Näitusega on kaasas ka praktiline ja kaasav kompass-ketas, mis annab kohalikele võimaluse erinevate küsimuste abil hinnata kodukoha avalikku ruumi ja alustada ruumiteemalisi arutelusid.

„Meie eesmärk on võimestada Põlva elanikke mõtlema oma kodukoha avaliku ruumi peale. Märkama enda vajadusi ruumis, linna häid aga ka parandamist vajavaid kohti. Aktiivne avatud suhtlus kogukonna ja linna vahel loob suuremat hoolimist, kodanikuinitsiatiivi ja paigaidentiteeti. See on kasulik nii linnale kui inimesele,“ lisas Tilga.

Näituse kuraator on Kairi Tilga, autorid urbanistid Teele Pehk ja Elo Kiivet.

„Kodukoha kompass“ rändab aastaga ümber Eesti, peatudes kaheteistkümnes väikelinna keskraamatukogus. Soovime sellise näitusekohtade valiku kaudu juhtida tähelepanu raamatukogude aina kasvavale sotsiaalsele rollile avalikus ruumis.

Näitus on toimunud Paides, Rakveres ja Narvas. Põlva jääb näitus 31. jaanuarini 2021.

Näitust korraldab Eesti Koostöö Kogu ja toetab Eesti Kultuuriministeerium ning Kultuurkapital.
Lisateave:
Kairi Tilga
Juhataja
Eesti Koostöö Kogu
kairi@kogu.ee
503 6620
Pilte näituse avamisest Põlvas: