Eduka kodanikuühiskonna üheks eelduseks on oma õigusi tundvad ja teostada oskavad ühiskonnaliikmed.  Kool on koht, kus noored saavad esimesed eduelamused demokraatias osalemisest. Eesti Koostöö Kogu demokraatiaekspert Karl-Hendrik Pallo külastas Tallinna üldhariduskoole, et rääkida noortele ja noortega demokraatiast, osalemisest ja kodanikuaktiivsusest.

Eesti Koostöö Kogu demokraatiaekspert Karl-Hendrik Pallo sõnul on oluline anda koolides noortele just elulist demokraatiaharidust, mis aitab kaasa riigi õiglase toimimise mõistmisele ning soodustab noorte osalust: „Kui kõnelesin koolide kaasava eelarve projektist, siis õpilased olid väga aktiivsed ja mitmel juhul tekkis juba klassiruumis ideid ka oma koolide kaasava eelarve tegemiseks. Tund tekitas ka õpilastes küsimusi, et miks meie riik just nii töötab ning kas ja kuidas saaks erinevaid aspekte seal muuta.“

Eesti Koostöö Kogu demokraatia eksperdi sõnul oli kohtumiste põnevaks osaks ka arutelud kuidas tekivad lahendused ja otsused poliitilisel tasandil demokraatlikus süsteemis. Vesteldi ka selle üle miks noored inimesed mõtlevad poliitikast vähem ja hääletavad harvem kui vanemad inimesed. „Kindlasti võis kohtumiste üle väga head meelt tunda, sest vestluse käigus õpilastega jõuti teadmiseni, et  probleemi tõstatamiseks ei pea olema minister, vaid seda saab teha ka lihtsalt kodanikuna ning vabatahtliku tööga saab omavalitsust või riiki paremaks muuta,“ lisas Karl Henrik Pallo.

Kohtumised õpilastega toimusid Kalamaja Põhikoolis, Tallinna Südalinna Koolis, Tallinna Kesklinna Vene Gümnaasiumis, Tallinna Juudi Koolis, Tallinna Tehnikagümnaasiumis, Tallinna Õismäe Vene Lütseumis, Tallinna Nõmme Gümnaasiumis, Emili Koolis ja Tallinna 21. koolis. Meeleolukat fotogaleriid kohtumistest näeb siit: http://bit.ly/3EHYPje.