15. maist kuni 8. juunini peetakse Eesti raamatukogudes kohalikega dialooge – kulmineerub Eesti Koostöö Kogu ja Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu veetud koolitusprogramm  “Kohalike dialoog kohalikus raamatukogus”.

“Kohalike dialoog kohalikus raamatukogus“ on teist korda toimunud koolitusprogramm, mille käigus 11 raamatukogutöötajat üle Eesti omandasid õpidisaineri ja kaasamiseksperdi Piret Jeedase juhendamisel dialoogi loomise ja kogukonna kaasamise oskused. Dialooginädalal korraldavad programmis osalenud raamatukoguhoidjad kohalikele olulisel teemal avatud vestlusringe, dialooge. Aruteluringides on oodatud kõik soovijad kaasa rääkima.

“Koolituspäevadel said kõik raamatukogutöötajad lähemalt tuttavaks meetoditega ja ka julgust, kuidas ise olulisi vestlusi kogukonnas käivitada ning inimesi kaasata. Dialooginädal loob võimaluse õpitut rakendada päris elus oma kogukonnas,” sõnas projekti eestvedaja Eesti Koostöö Kogu juhataja Kairi Tilga

„Dialooginädalal arutatakse näiteks selle üle, kuidas luua paremat kodukoha avalikku ruumi, milline on parim raamatukogu nii juunioritele kui ka seenioritele ning millist kohalikku kultuurielu või kooli kogukonnad vajavad. Dialoogihoidja oskustega raamatukoguhoidjad loovad turvalise keskkonna, kus olulistel teemadel vabalt vestelda ja koos mõelda oma kogukonna vajadustele. Hea suurepärane, et tänu dialoogioskustega varustatud raamatukogutöötajatele on võimalik nendel olulistel teemadel turvalises ja head vestlust soosivas rääkida. Nii, et me üksteist kuuleme ja märkame,” rääkis  Tilga.

“Koolitusprogramm „Kohalike dialoog kohalikus raamatukogus” aitab laiendada raamatukoguhoidjate oskuste ringi ning seeläbi tugevdada raamatukogu kui kohaliku kogukonnakeskuse rolli. Raamatukogu on turvaline ja kõigile avatud koht, mis toob inimesed kokku nende jaoks olulistel teemadel arutama, kogukonnatunnet kasvatama ja seeläbi suhtlust ja suhteid parandama, “ rääkis Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu juhatuse esimees Tuuliki Tõiste.

Dialooginädala programmi kuuluvad järgmised arutelud:

15. mai kell 18.00. Põlva Keskraamatukogu dialoog “Kuidas raamatukogu külla jõuab?”. (Dialoog toimub Tännasilma külaplatsil)

22. mai kell 11.00. Teedla raamatukogu dialoog “Kuidas ületada raamatukogu lävepakku?”
22. mai kell 14.00. Tsirguliina raamatukogu dialoog 9. klassi õpilastega: “Miks on hea Tsirguliina koolis õppida?”
22. mai kell 15.30. Tõstamaa raamatukogu dialoog “Milline on norm ramps!? Aita raamatukogu muuta mõnusamaks!”
23. mai kell 17.30. Sindi raamatukogu dialoog „Kas ja kuidas lisab mälumängusari SATS Tori valla kultuurielule särtsu?”
24. mai kell 18.00. Kose-Uuemõisa Raamatukogu dialoog “Meie avalik ruum on meie kujundada!”
25. mai kell 13.00. Sangla raamatukogu dialoog “Kuhu soovid ja tahad minna, Sangla harukogu?”
25. mai kell 13.00. Kohila Raamatukogu dialoog “Mis teeb raamatust HEA raamatu?”.
30. mai kell 11.00. Tallinna Keskraamatukogu dialoog (Estonia pst 8, suur saal). “Digi-MIKS-id seeniorilt ja seeniorile?”
3. juuni 2023 kell 16. Järva Vallaraamatukogu ja Tammsaare muuseumi dialoog „Metskitsede kättemaks“. (Arutelu toimub Vargamäe Muuseumis)
8. juuni 2023 kell 11. Tarvastu Raamatukogu dialoog “Kuhu liigub Tarvastu kultuur?”. (Arutelu toimub Mustla Rahvamajas)
🌷”Kohalike dialoog kohalike raamatukogus“ on teist korda toimuv koolitusprogramm, mille käigus 11 raamatukogutöötajat üle Eesti omandasid dialoogi loomise ja kogukonna kaasamise oskusi. 22-28. mail 2023 toimuva dialooginädala raames viiakse programmis osalenud raamatukogus läbi üks kohalik dialoog.
🌱Koolitaja: õpidisainer, kaasamisekspert Piret Jeedas
🌱Programmist saad põhjaliku ülevaate siit: bit.ly/36XDEfg
🌱Eelmise aasta osalejate kogemustest loe I lennu mõjuraportist: bit.ly/3CjvBGo
🌱Head arutelukultuuri saad õppida Eesti Koostöö Kogu koostatud juhendist “Dialoogi korraldamise juhend” bit.ly/3lWjOIB
🫶Projekti korraldajad on Eesti Koostöö Kogu ja Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing