Uue eakuse seminar toimus 16. novembril Tallinna Reaalkoolis.

Koostöö Kogu Pension 2050 programmi juht Liisi Uder tegi ülevaate rahvakogu senistest õnnestumistest ja õppetundidest. Lühidalt: rahvakogu tulemustest on veel vara rääkida, kuna ainult kaks ettepanekut 26st on Riigikogu komisjonidesse jõudnud. Kuna Koostöö Kogus lõppeb programm 2017. aastaga, siis saame peamiseks saavutuseks pidada seda, et käivitunud on sisuline ühiskondlik arutelu tuleviku eakusest, isiklikust vastutusest ja sellest, mida saab riik teha, et inimesed kauem töötaksid ja õpiksid ning õnnelikult elaksid. Seemned on idanema pandud ja teistele poliitikakujundamise valdkondadele eeskujuprotsess loodud.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esinaine Helmen Kütt valgustas, kuidas uue eakuse ettepanekuid Riigikogus menetletakse ning kinnitas, et eakapõlve teemad on Eesti ühiskonnas äärmiselt olulised.

Eluterve vananemise professor Rudi Westendorp rääkis oma ettekandes sellest, kuidas meie ühiskond on kodeeritud armastama lapsi, kuid samamoodi võiksime ka eakaid austada ja väärtustada. Olukorras, kus eluiga aina pikeneb, on võtmeküsimus selles, kuidas pikka elu tervelt, õnnelikult ja end väärtustades elada. Isegi 90aastase inimese tõenäosus elada aasta vanemaks on 90%. Professor Westendorp leiab, et nii noortel kui ka vanadel tuleb tõsiselt vanuselise diskrimineerimise (inglise k ageism) vastu välja astuda.

Seminari järgsel päeval esitles professor Westendorp juba kümnesse keelde tõlgitud menukit “Elada vanaks, tundmata end vanana. Elujõust ja targast vananemisest” eesti keeles. Varraku välja antud raamat on müügil raamatupoodides üle Eesti.

Uue eakuse seminari aitas korraldada Töötukassa “Tööta ja õpi” meede, sotsiaalministeerium ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

                   

MATERJALID

 

MEEDIAKAJASTUS (täieneb)

 

SEMINARI FOTOD

 

RAAMATUESITLUSE FOTOD